dnes je 10.10.2024

Input:

Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách

31.7.2015, Zdroj: ČTK

Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly. Rozbory všech desítek vzorků budou pohromadě v pondělí dopoledne, řekl dnes ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstává už jen několik lidí.

"Není nic nového. Postupně se dělají rozbory, ať už odběrů od zaměstnanců, z prostředí nebo komponentů jídel. Kromě dvou včerejších je zatím všechno negativní," uvedl Tomašuk. Podle něj to vypadá, "ale to je hodně předběžné", že ostatní složky jídla, tedy samotné vajíčko, smetana, parmezán, slanina a špagety, budou negativní. Dále se zkoumají desítky stěrů z vývařovny a výtěry šesti zaměstnanců, kteří jídla připravovali. Dva byli negativní a rozbory vzorků od čtyř se ještě dodělávají, řekl.

Vše hygienici pošlou do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, která určí konkrétní typ. Až výsledky do konce příštího týdne dostanou, porovnají je s výsledky od pacientů a teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem. Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích.

"Podle zjištění pražských kolegů v třídírně

Nahrávám...
Nahrávám...