Londýn 28. září
Konzumace dvou až tří šálků kávy denně možná přispívá k dlouhověkosti, uvádí nová studie. Milovníci kávy mají podle ní také nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří se tomuto nápoji spíše vyhýbají, informuje zpravodajský web Sky News.
Závěry studie publikované v odborném časopisu European Journal of Preventative Cardiology (Evropský časopis preventivní kardiologie) se vztahují na mletou, instantní i bezkofeinovou kávu. Výzkumníci v této souvislosti navrhují, aby bylo pití kávy považováno za součást zdravého životního stylu. Největší snížení zdravotních rizik vědci zaznamenali u osob, které pily dva až tři šálky kávy denně. V porovnání s nepitím kávy byla u bezkofeinové, mleté a instantní kávy pravděpodobnost úmrtí během 12,5 roku trvání studie o 14 procent, 27 procent a 11 procent nižší.
"V této rozsáhlé observační studii byla instantní a bezkofeinová káva spojena se stejným snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění nebo z jakékoli příčiny," uvedl autor studie, kardiolog Peter Kistler. "Výsledky naznačují, že nízká až střední konzumace mleté, instantní a bezkofeinové kávy by měla být považována za…