dnes je 21.6.2024

Input:

Kvůli nevhodné stravě stoupá u dětí riziko civilizačních nemocí

12.8.2015, Zdroj: ČTK

Českým dětem kvůli nevhodné skladbě jídelníčku hrozí zvýšené riziko rozvoje vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice, řídnutí kostí a nemocí štítné žlázy. Vyplývá to ze série studií Společnosti pro výživu. U každého desátého dítěte zjistily studie nadměrný příjem soli, cukru a nevhodnou skladbu tuků ve stravě. Studie se konaly v letech 2007 až 2014 a zahrnuly děti od půl roku do 15 let. Výsledky na svém webu zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Podle studií byl u kojenců od šesti do 11 měsíců nadměrný příjem bílkovin, což zakládá na obezitu v dospělosti. U 26,8 procenta bylo málo jódu, což má zase vliv na vývoj mozku. Málo železa přijímalo 42,5 procenta kojenců, deset procent bylo podle laboratorních nálezů chudokrevných.

U batolat od 24 do 36 měsíců byl zvýšený příjem soli, u deseti procent nad 4,2 gramu denně. Méně vápníku přijímalo 36,1 procenta dětí, kvůli čemuž jim hrozí rozvoj osteoporózy, 23,2 procenta mělo nižší příjem jódu. Nízký příjem provitaminu D mělo 62 procent dětí, nízké hladiny vitaminu D v krvi 36 procent, což je spojeno s rizikem křivice, nižší svalovou silou, častými infekcemi a rozvojem civilizačních onemocnění.

Mezi předškoláky mělo deset procent energetický příjem nad 127,4 procenta doporučených hodnot. V jejich stravě převažovaly nezdravé tuky, vyšší byl příjem sacharidů. V průměru měly děti

Nahrávám...
Nahrávám...