dnes je 26.5.2024

Input:

Hygiena: Rozbory potvrdily salmonelu ve špagetách a na skořápkách

29.7.2015, Zdroj: ČTK

Výsledky rozborů zatím potvrdily, že bakterie salmonely, která nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje, byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly. ČTK to dnes řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Rozbory dalších součástí pokrmu budou ve čtvrtek. V plzeňské fakultní nemocnici zůstávají tři nakažení lidé, v klatovské deset.

"Máme k dispozici jen částečné neúplné výsledky. Salmonela bez další typizace byla v hotovém pokrmu, tedy ve špagetách. Salmonela je také na skořápkách vajíček. Pokračuje se v rozborech dalších ingrediencí, tedy samotného vajíčka, smetany, parmezánu, slaniny a špaget, což by mělo být ve čtvrtek dopoledne," uvedl Tomašuk. Vše hygienici pošlou do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, která určí konkrétní typ. Až tyto výsledky dostanou hygienici, tedy do konce příštího týdne, tak je porovnají s výsledky od pacientů a teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem. Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích.

Vzhledem k tomu, že vajíčka jsou potravinou živočišného původu, odeslali hygienici všechny podklady Krajské veterinární správě do Plzně, která prověřila dodavatele a odebrala vzorky. Každé vajíčko má svůj dodací list, takže se dá dohledat, odkud přišlo.

"Podle zjištění pražských kolegů v třídírně je původ vajec z české farmy společnosti Vejce CZ, tedy z jednoho chovu v Ústeckém kraji, který má nyní pozastavenou distribuci," řekl ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý. Veterináři prověřují také třídírnu, z níž byla vejce dodaná do velkoobchodu. Vajíčka označená kódem pocházejí z volného chovu, kde běhají

Nahrávám...
Nahrávám...