Ve stravě našich dětí je příliš mnoho sodíku a naopak v ní chybí draslík. Kdo je na vině? Z velké části to jsou slané pochutiny. Je v nich obsažena zhruba polovina denního příjmu sodíku. Vyplývá to ze dvou italských studií, o kterých píše list Corriere della Sera.
Vědci z univerzit v Miláně a Turínu zkoumali stravovací návyky 1200 turínských žáků a studentů. Zjistili, že děti a dospívající zkonzumují v průměru 1400 miligramů sodíku jen mimo hlavní jídla. To je více než 90 procent množství sodíku odpovídajícího adekvátní denní spotřebě v tomto věku. Vědci rovněž pozorovali, že arteriální krevní tlak dospívajících stoupal úměrně tomu, jak konzumovali slané pochutiny.
Druhá italská studie, zveřejněná v časopise Plos One, zahrnovala 1424 dětí a dospívajících ve věku od šesti do osmnácti let z deseti italských regionů. Vědci měřili jejich výšku, váhu, krevní tlak, sledovali jejich stravovací návyky a také množství sodíku a draslíku v moči. Zjistili, že 93 procent chlapců a 89 procent dívek konzumovalo mnohem větší množství sodíku než je doporučeno, zatímco spotřeba draslíku v průměru dosahovala sotva…