Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:
1. Z toho, co tito lidé jedí, tvoří 95 procent potrava rostlinného původu. Konzumují úctyhodné množství nejrůznější zeleniny a ovoce a co nestačí sníst, to se nakládá. To nejlepší z jídel prospívajících dlouhému životu je zelenolistá zelenina. Na Ikarii roste více než 75 druhů zeleniny tohoto druhu jako plevel.
2. Maso ne více než dvakrát týdně. Konzumace masa by se měla omezit na nejvýše 50 gramů pětkrát měsíčně. Pokud jde o drůbež, skopové nebo vepřové, je lépe dávat přednost masu z farmářské produkce.
3. Denně snězte až 85 gramů ryb. V modrých zónách, které mají přístup k moři, tvoří ryby součást každodenního jídelníčku.
4. Snižte spotřebu mléčných výrobků a sýrů. Kravské mléko má vysoký obsah tuků a cukrů. Lidé z modrých zón získávají vápník z rostlin. Jinak je pro tyto zóny charakteristická konzumace kozího a ovčího mléka a výrobků z něho.
5. Vhodná jsou až tři vejce týdně. V modrých zónách se většinou jí v jednom jídle jen jedno vejce. V Kostarice dávají jedno vejce do tortily, na Okinawě se dává do polévky jedno vařené vejce.
6. Jezte denně vařené luštěniny, nejméně půl šálku. Luštěniny jsou podstatnou součástí diety modrých zón. V průměru obsahují 21 procent proteinů, 77 procent komplexních sacharidů a málo tuku a jsou vynikajícím zdrojem…